NEW YORK TIP 10: HANDIGE TIPS & INFO

Goede reisinformatie vormt een essentieel onderdeel van een goede reisvoorbereiding. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je New York City bezoekt. Wij hebben handige reisinformatie en tips voor New York op een rijtje gezet. Deze info is deels uit eigen ervaring en deels op basis van externe informatie. We hopen dat het je helpt bij het plannen van jouw reis naar New York.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in New York is 911.
De operator spreekt Engels.

Bagage

Een goed gebruik als je op reis gaat, is om je reisbagage op slot te doen. Op die manier voorkom je dat er spullen uit je tassen of koffers gestolen worden of erger nog: dat ze er iets in stoppen wat niet van jou is zoals drugs of andere verboden zaken. Als de Transport Security Administration jouw bagage wil onderzoeken en je koffer of tas zit op slot, dan zullen ze alle mogelijke middelen gebruiken om de bagage open te breken. Hierbij kunnen geweld en nijptangen gebruikt worden. Je hebt twee alternatieven. Het eerste is om je bagage niet op slot te doen. Een tweede optie (en die gebruiken we zelf) om je bagage met een zogenaamd TSA-slot af te sluiten. Dit zijn sloten die door de Transport Security Administration (TSA) te openen zijn. Je hebt losse TSA-sloten, maar je kunt ook koffers en trolleys kopen waar een TSA-slot in geïntegreerd is.

Consulaat

Kom je in de problemen in New York waarbij je consulaire hulp nodig hebt? Neem dan contact op met het Nederlandse Consulaat-Generaal in New York. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je je paspoort in New York bent kwijtgeraakt, als je van al je bezittingen bent bestolen en niet meer naar Nederland terug kunt reizen of als je gearresteerd bent in New York. Het telefoonnummer van het consulaat is +16465572200. Ze zijn ook via e-mail te bereiken op nyc@minbuza.nl. Het adres van het consulaat is 666 Third Ave., 19th Floor.

Bekijk voor je naar New York vertrekt het reisadvies voor USA. Als er veiligheidsrisico’s gelden dan kun je vooraf de nodige maatregelen nemen.

Douane

Als je Amerika binnenkomt moet je per gezin/familie/reisgezelschap een douaneverklaring invullen en die afgeven zodra je op het vliegveld (of een andere grenscontrole) de douane wilt passeren. Het invoeren van alle soorten drugs is verboden in de VS. Ook mag je geen verse levensmiddelen meenemen zoals vlees, kaas, vis, groente en fruit. Voor sigaretten geldt er een invoerbeperking van 200 sigaretten per volwassene en voor sterke drank is de grens 1 liter per volwassene.

Drinkwater

Wil je water uit de kraan drinken? Geen enkel probleem. Het leidingwater in New York City is van prima kwaliteit. Het ’tap water’ wordt in restaurants dan ook aan klanten geserveerd.

Elektriciteit

De kans is groot dat je in New York elektronische apparaten gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon of je tablet. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt, terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij toeristenwinkels in New York.

paspoort-stempel

ESTA

Je komt Amerika niet binnen zonder een geldig paspoort en ESTA. Je paspoort moet geldig zijn tijdens je hele verblijf in de Verenigde Staten. Een andere optie is een visum, maar 99,9% van de Nederlanders die naar New York reist doet dat op basis van een ESTA-toelating. Dit is een elektronische toestemming om de VS in te mogen reizen en dient vooraf (advies is minstens 3 dagen van tevoren) aan te vragen. Een ESTA-aanvraag kost je 14 dollar, ongeacht of je de toestemming wel of niet krijgt. Als je de ESTA krijgt, en dat is in veruit de meeste gevallen, dan mag je maximaal 90 dagen aaneensluitend de VS bezoeken. Een ESTA is twee jaar geldig en is kan ongelimiteerd binnen die twee jaar gebruikt worden. Heb je bijvoorbeeld enkele maanden eerder een ESTA aangevraagd (en gekregen) voor een vakantie naar Florida, dan kun je deze zelfde toelating (mits binnen de geldigheid van twee jaar) weer gebruiken om New York te bezoeken. Je ESTA vraag je aan via deze site. Er zijn ook Nederlandse bedrijven/sites die een ESTA voor je kunnen regelen, maar dan betaal je vaak aanzienlijk meer. Goedkoper is om het zelf te regelen. Het voordeel van de Nederlandse bemiddelaars is dat je een ESTA aan kunt vragen zonder creditcard. Je betaalt gewoon met iDeal via je Nederlandse bankrekening.

Sinds begin 2016 is er een uitzondering op de mogelijkheid voor houders van een Nederlands paspoort om door middel van het visumontheffingsprogramma naar Amerika te reizen. Als je sinds 2011 in Syrië, Irak, Iran of Soedan geweest bent, dan heb je wél een visum nodig en kun je niet met een ESTA het land in reizen. Uitzonderingen zijn mensen die als journalist, hulpverlener of lid van een internationale organisatie naar deze vier landen gereisd hebben.

Lees verder:
5 dingen die je moet weten over het ESTA

Feestdagen

Als je ergens naartoe reist dan is het handig om op de hoogte te zijn wanneer de feestdagen op je reisbestemming vallen. Tijdens feestdagen kunnen winkels, supermarkten en/of musea gesloten zijn, kunnen er speciale evenementen plaatsvinden waardoor parken of straten afgezet worden en liggen de prijzen voor hotelkamers en vliegtickets soms hoger.

Dit zijn feestdagen die in Amerika en New York gevierd worden:
1 januari – Nieuwjaarsdag
derde maandag van januari – Martin Luther King day
derde maandag van februari – Washington’s Birthday
14 februari – Valentijnsdag
maart of april – Pasen
laatste maandag van mei – Memorial Day
4 juli – Independence Day
eerste maandag van september – Labor Day
tweede maandag van oktober – Columbus Day
11 november – Veterans Day
vierde donderdag van november – Thanksgiving
25 en 26 december – Kerstmis
31 december – Oudejaarsdag

Veruit de belangrijkste feestdagen voor New Yorkers zijn Independence Day (4 juli) en Thanksgiving (laatste donderdag van november).

Fooien

In Amerika leven complete beroepsgroepen voor een groot deel van fooien. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die in de horeca werken, taxichauffeurs, gidsen, kamermeisjes, kappers en portiers. Maar hoeveel fooi is nou gebruikelijk?

Voor bedienend personeel in de horeca is een fooi van 15 tot 20% procent gebruikelijk. Minder dan 15% is ‘not done’ en meer mag wel. Je kunt fooi zowel cash als via je creditcard betalen. Als je met creditcard betaalt dan kun je onder het te betalen bedrag een ‘TIP’ invullen. Soms hebben ze op de bon al een aantal percentages voor je uitgerekend. Vaak is dit 15, 18, 20 of 22 procent. Nadat je het bedrag aan fooi ingevuld heb moet je de bon ondertekenen. Let goed op als je de rekening krijgt. Soms hebben ze de fooi al in de rekening verwerkt. Het staat er dan als ‘gratuity’ op vermeld. In dat geval is een extra fooi niet nodig, maar mag natuurlijk wel.

Voor kamermeisjes leg je een fooi van 1 of 2 dollar in de kamer weg, bij voorkeur op het bed, zodat er geen verwarring ontstaat of dit een fooi voor het kamermeisje is. Een zelfde bedrag geef je je aan hotelpersoneel voor het helpen met je bagage. Let op: het gaat hier om 1 tot 2 dollar per tas of koffer.

Bij een taxirit tel je tien tot vijftien procent op bij de ritprijs. Gaat het om een korte rit, rond dan af naar boven. Als je een vooraf betaalde rit van of naar de luchthaven maakt per shuttlebus dan is het ook netjes om de chauffeur een paar dollar fooi te geven, zeker als hij je helpt met het in- en uitladen van je bagage.

Ga je naar een kapper of schoonheidssalon? Ook hier is het personeel grotendeels afhankelijk van fooien. Betaal hier vijftien tot twintig procent fooi over het te betalen bedrag.

Vanwege de vele fooien die je tijdens een vakantie in New York uitdeelt, is het handig om altijd geld in kleine coupures (1 dollar en 5 dollar biljetten) bij je te hebben. Houd hier al rekening mee op het moment dat je in New York aankomt.

Geld

In New York City betaal je met de Amerikaanse dollar ($ – USD). De dollar is de wettelijke valuta voor de gehele Verenigde Staten. Met euro’s kun je niet betalen in New York. Om dollars in handen te krijgen is het het goedkoopste om ter plaatse geld te pinnen. Om de geldautomaten in New York te kunnen gebruiken moet het betaalprofiel van jouw bankpas wel op ‘wereld’ staan. Bij veel banken staat deze standaard op ‘Europa’, waardoor je dit profiel via een telefoontje met je bank of via internetbankieren tijdelijk aan moet passen. Regel dit voordat je naar Amerika vertrekt.

Je kunt ook geld wisselen bij wisselkantoren. Reken dan wel op een ongunstigere koers dan wanneer je dollars uit een geldautomaat haalt.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Amerika niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online.

In Amerika is het gebruik van een creditcard veel meer ingeburgerd dan in Nederland. Winkels, metrokaartjes, entree bij musea, bars, restaurants…. je kunt je creditcard (van grote bedrijven zoals Visa en Mastercard) vrijwel overal gebruiken. Sommige winkels zijn vanwege de af te dragen kosten aan een creditcardmaatschappij wat minder happig op het accepteren van creditcards. Soms vragen ze je om cash te betalen en zelfstandige winkeliers zijn soms zelfs bereid je een kleine korting te geven als je cash betaalt.

geld

Gratis WiFi

Om gebruik te maken van internet heb je in New York City geen dure dataroaming nodig. Er zijn immers voldoende plekken waar je gratis gebruik kunt maken van WiFi. Vrijwel iedere hotel, appartement, restaurant en bar biedt haar gasten gratis internet via WiFi aan. Vaak moet je wel eventjes om het wachtwoord vragen.

In de vorm van publieke kiosken wordt LinkNYC aangeboden. Via LinkNYC wordt gratis gigabit draadloos internet aangeboden in alle vijf de stadsdelen van New York City. De kiosken hebben een groot deel van de uit de gratie gevallen straattelefoons vervangen. Behalve een groot gratis WiFi-netwerk bieden de kiosken ook de mogelijkheid om gratis binnen Amerika te bellen en om via het touchscreen informatie op te zoeken en interactieve kaarten te bekijken.

Informatienummer overheid

In New York City kun je naast noodnummer 911 ook bellen naar informatienummer 311. Dit gratis telefoonnummer is in het leven geroepen om burgers contact te laten houden met de overheid. Je kunt 24 uur per dag naar dit telefoonnummer bellen voor vragen of opmerkingen die met de lokale overheid te maken hebben. Zo kun je het melden als er problemen zijn met straatverlichting, kun je vragen op welke dagen het afval opgehaald wordt, kun je naar de openingstijden van musea vragen, kun je gaten in de weg melden en kun je bijvoorbeeld ook je mening over bepaalde zaken in New York doorgeven aan de burgemeester. De dienst wordt bemand door meer dan zeshonderd telefonisten die samen ongeveer 180 talen spreken. Grote kans dat je in het Nederlands geholpen kunt worden.

Klimaat

New York City ligt op vrijwel dezelfde geografische breedte als Rome en Barcelona. New York ligt daarnaast ook vlak bij een zee, waardoor je zou denken dat het klimaat van New York ongeveer gelijk zou zijn aan deze twee Europese steden. Dit is echter niet het geval. Daar waar Barcelona en Rome te maken hebben met een heerlijk mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers, daar heeft het klimaat van New York eigenlijk meer weg van een landklimaat. Op papier zijn er weinig verschillen te ontdekken, omdat klimaatcijfers gebaseerd zijn op langjarige gemiddelde temperaturen en neerslagstatistieken. In de praktijk zie je dat het gematigde zeeklimaat dat New York toegedicht krijgt er daar toch heel anders uit ziet als aan de Middellandse Zee. Dat komt omdat New York door de aflandige stroming amper voordeel haalt uit de ligging in de buurt van de Atlantische Oceaan.

Dit betekent dat het zeewater minder invloed heeft op het weer in New York en andere factoren meer kans krijgen om invloed uit te oefenen op de weersomstandigheden. Zo kan in de winter afzakkende poollucht ervoor zorgen dat het in New York heel erg koud wordt of dat er extreem veel sneeuw valt. Omdat dit geen vast patroon is maar New York juist een grillig weerpatroon heeft, kunnen dergelijke koude temperaturen het ene jaar weggestreept worden tegen relatief hoge temperaturen in ene ander jaar. Gemiddeld lijkt New York dus een mild klimaat te hebben, maar in feite kent New York regelmatig weersextremen. Voor meer informatie over het klimaat van New York kun je op klimaatinfo New York City kijken.

Muziek

Op en rondom Times Square staan groepjes muzikanten die hun CD in jouw handen willen stoppen. Tenzij je echt van plan bent om een CD van ze te kopen, moet je de CD niet eens aannemen om er naar te kijken. Op het moment dat je daarna weigert om de geluidsdrager te kopen en hem terug wilt geven, dan willen ze hem niet aannemen. De groep zal intimiderend om je heen komen staan om je ertoe te bewegen om te betalen. Mocht je hier je de CD toch aangenomen hebben en hem niet willen kopen, leg hem dan voorzichtig op straat en loop rustig weg.

Reisverzekering

Wij hebben geen aandelen in een verzekeringsmaatschappij, maar we zouden alle reizigers die naar New York (en elders in de VS) aan willen raden om zeker een reisverzekering af te sluiten. Het belangrijkste is de verzekering voor ziektekosten. Deze kosten kunnen in New York (flink) hoger zijn dan in Nederland en de kans is groot dat uw normale ziektekostenverzekering (een deel) van de medische kosten niet vergoedt. In Amerika moet je behandelingen direct afrekenen. Stel je voor dat je een hartaanval krijgt of een ongeluk krijgt en de rekening van duizenden dollars wordt slechts deels vergoed? In dat geval kun je een serieus probleem hebben. Dat geldt ook voor repatriëringskosten in het geval je niet zelfstandig naar Nederland kunt terugreizen.

Een reisverzekering met een verhoogde dekking voor aansprakelijkheid is ook handig als je naar Amerika reist. Mocht jij aansprakelijk gesteld worden voor een ongeluk dan kan er een financiële claim uit voortvloeien die de limiet van je normale aansprakelijkheidsverzekering (je W.A.-verzekering) overschrijdt. Zo kun je ineens een schuld van tonnen of krijgen als je onvoldoende verzekerd bent.

Roken

Amerika was één van de eerste plekken waar er sprake was van een actief anti-rookbeleid en New York liep daarin samen met Californië voorop. Wie een peuk op wil steken in een bar, restaurant of publiek gebouw die krijgt direct te maken met een streng rookverbod. Je ziet dan ook op redelijk wat plekken in New York personeel op straat staan roken naast de winkel of horecagelegenheid.

Rugzakken en grote tassen

De strenge veiligheidsregels bij musea en bezienswaardigheden heeft ervoor gezorgd dat grote tassen en rugzakken op veel plekken niet toegestaan zijn. Houd hier rekening mee als je naar New York reist en attracties wilt bezoeken. Bij de strenge veiligheidscontroles wordt het vaak aangegeven wat wel en niet toegestaan is. Ook het meenemen van messen en andere scherpe objecten is meestal niet toegestaan.

Schoeisel

Als je New York bezoekt dan moet je bij het kiezen van je schoeisel rekening houden met twee factoren: weer en afstand. Want als je naar New York reist dan krijg je met beide factoren te maken. Ten eerste de afstanden die je in New York af zult leggen. Zelfs als je delen van deze afstanden met de taxi, metro, bus of ander vervoersmiddel aflegt, dan zul je waarschijnlijk nog een flink aantal meters te voet afleggen. Reken voor een gemiddelde dag in New York ergens tussen de 14 en 22 kilometer. Mocht je erg enthousiast door de stad stappen dan kun je zelfs nog meer afleggen. Je kunt je voorstellen dat bij zoveel wandelkilometers een paar goede schoenen niet overbodig zijn. Zorg er daarom voor dat je tenminste één paar comfortabele schoenen bij hebt, waar je zonde enige problemen veel kilometers mee kunt afleggen.

De tweede factor, het weer, is zeker ook iets wat je goed in de gaten moet houden. Het weer in New York kan nogal grillig zijn. Zo kan er zomaar ineens een flink regenachtige dag zijn, terwijl jij in New York vertoeft. Behalve schoenen die goed zijn om mee te wandelen, is het handig als deze schoenen (of een tweede paar) ook geschikt is om mee door regenachtig weer te lopen.

Taal

De officiële taal en de spreektaal in New York is Engels. Wie een beetje redelijk Engels spreekt die zal weinig problemen ondervinden tijdens een verblijf in New York. Met Nederlands, Duits of Frans zul je je vrijwel nergens kunnen redden in New York. Ook Italiaans hoef je amper meer te proberen in Italiaanse restaurants, omdat de meeste mensen die hier werken niet Italiaans zijn of inmiddels geen Italiaans meer spreken omdat zij en waarschijnlijk ook hun (groot)ouders in New York geboren en opgegroeid zijn.

Tijdsverschil

New York ligt in een andere tijdzone dan Nederland. Hierdoor treedt er een tijdsverschil op, die meestal zes uur bedraagt. Soms is het tijdsverschil slechts vijf uur. Dit is dan het gevolg van het eerder ingaan van de zomertijd en het later ingaan van de wintertijd in New York. Zo start in New York de zomertijd op de tweede zondag van maart, terwijl die in Nederland pas op de laatste zondag van maart begint. De wintertijd gaat in Nederland de laatste zondag van oktober in, terwijl die in New York een week later begint.

Het is in New York altijd vroeger dan in Nederland. Gedurende de meeste dagen van het jaar is het in New York 6 uur vroeger dan in Nederland. Op momenten dat zomer- en wintertijd niet gelijk lopen is het in New York 5 uur vroeger.

Zakkenrollers

Hoewel de criminaliteit in New York enorm afgenomen is, kun je nog steeds het slachtoffer worden van zakkenrollerij. Vooral op plekken waar veel toeristen samenkomen, in wachtrijen, op treinstations en in metro’s slaan de gauwdieven graag hun slag. Wie denkt dat een portemonnee in een broekzak aan de voorkant stoppen voldoende is die onderschat de dieven. Wees altijd alert en zorg er eigenlijk vooral voor dat er weinig te halen valt. Verspreid wat geld over twee zakken, waardoor je nooit zonder kunt komen te zitten mochten ze toch één zak leegstelen.

Zakkenrollers

Zonkracht

Iets waar veel Nederlandse toeristen zich in vergissen als ze New York bezoeken is de zonkracht, Insmeren met antizonnebrandcrème is immers iets wat je associeert met warme stranden en tropische bestemmingen. Laat je echter niet foppen door het klimaat van New York. De zon is hier sterker dan je meestal denkt. Eind april en begin mei is de zon in New York al net zo sterk als in Nederland hartje zomer. In juni en juli is de zon in New York net zo sterk als aan de Spaanse Costa’s, het Gardameer of de Franse Riviera. Insmeren dus!