NEW YORK
ETEN & DRINKEN
Wie naar New York reist die hoeft niet te verhongeren of
dorst te lijden. Er is bij wijze van spreken op iedere hoek van de
straat wel iets te verkrijgen. Zeker in grote delen van Manhattan waar
je letterlijk op iedere hoek van de straat iets kunt kopen bij één van
de vele mobiele karretjes. Vroeger waren dit vooral hotdogkarren,
tegenwoordig is het aanbod uitgebreider met onder andere allerlei
soorten gebakken vlees. Het culinaire aanbod in New York City is enorm
breed. Behalve de eetstalletjes waar je nog steeds de onvervalste
hotdogs kunt krijgen is er een ruim aanbod van eetgelegenheden in alle
prijsklassen en van etnische keukens die afkomstig zijn van alle
uithoeken uit de wereld.
Duizenden eetgelegenheden
Voor New Yorkers is buiten de deur eten zeer vanzelfsprekend. De
meeste mensen wonen op een aantal vierkante meters waarbij er weinig
plek is om eens uitgebreid te gaan koken en tafelen. Een andere reden
is dat men door de afstanden en reistijden vaak vrij laat thuis is.
Zeker als je in Manhattan werkt en in een andere borough woont dan is
het vaak handiger om vlak bij het werk snel wat te eten voordat je je
in het forensenverkeer stort. Een doggybag is ook geen onbekend
verschijnsel. De ene dag eet je wat in een diner of restaurant en wat
er overblijft neem je mee naar huis om dat de volgende dag op te
warmen.
In totaal telt New York tussen de 180.000 en 190.000 restaurants,
bars, diners en andere eetgelegenheden. Hiervan gaan er jaarlijks
enkele honderden dicht, maar komen er vaak weer minstens net zoveel
bij. De verwachting is dat binnen het totale aantal eetgelegenheden
redelijk snel de tweehonderdduizend zal passeren.
Authenticiteit
Wat je als Europeaan op sommige plekken zult missen is authenticiteit.
Dat merk je vooral in de Italiaanse keuken, die in New York al
decennia lang verbasterd is. De van oorsprong Italiaanse New Yorkers
wonen hier meestal al generaties lang, waardoor de producten die ze in
hun restaurants verkopen zo ver-Amerikaanst zijn, dat ze soms nog maar
weinig te maken hebben met de pure Italiaanse keuken zoals wij hem in
Italië nog kunnen proeven. Als je überhaupt al het geluk hebt dat er
nog echte Italiaanse koks in de keuken staan. Sta er niet van te
kijken als jouw pasta door een Chinese of Mexicaanse kok gemaakt is.
Ditzelfde zie je ook in de andere wereldkeukens in New York en met
name in Manhattan. Er zijn wel uitzonderingen en dat is eigenlijk in
de kleinere en grotere etnische samensmeltingen in New York. Een mooi
voorbeeld hiervan is Chinatown, waar je op sommige plekken nog echt
Chinees kunt eten.
Wie op zoek is naar authenticiteit die kan dat dan eigenlijk het beste
zoeken in de Amerikaanse keuken. Ribs, hamburgers, steaks en meer
vleesspecialiteiten die je combineert met friet en salade zoals
coleslaw. Veel Amerikaanser wordt het niet. Zeker als je slechts een
paar dagen in New York verblijft is er toch niets mis om een paar keer
een calorierijke maaltijd te eten?

Snel eten
Hoewel uit eten ook zeker wel een sociaal karakter heeft in New York,
zie je dat snelheid en efficiëntie een belangrijk onderdeel is in
Amerika. Het is niet zo dat ze het nog niet lege bord onder je neus
vandaan trekken, maar er zit wel enige vaart in het tempo waarmee je
de maaltijden geserveerd krijgt. In de meest chique restaurants geldt
dit overigens een stuk minder. Mocht je als Europeaan wat meer tijd
willen tussen twee gangen, dan kun je dat gerust aangeven. Anders is
de kans groot dat je in een uur tijd drie gangen verorberd hebt en
afgerekend hebt.
Prijzen
Uit eten is in New York niet per definitie duur. Veel hangt natuurlijk
af van de dollarkoers. Indien de Amerikaanse dollar sterk staat ten
opzichte van de euro, dan is uit eten al snel aan de dure kant in NYC.
Als je je beseft dat New York City de grootste stad van de Verenigde
Staten is, de best bezochte toeristische bestemming ter wereld is en
dat prijzen in grote toeristische steden altijd hoger liggen dan
elders, dan vallen de prijzen in New York heel erg mee. Reken voor een
gemiddeld ontbijt op 10 tot 18 dollar inclusief tax, voor een simpele
lunch (salade, burger of broodje) met fris of biertje op 15 tot 25
dollar en voor een gemiddeld diner van twee of drie gangen op 30 tot
50 dollar per persoon. Dit zijn de prijzen exclusief fooi en sales tax.
Bedieningsgeld en fooien
Het geven van een fooi is in New York City, net als elders in Amerika,
eigenlijk een verplichting. Men verwacht dat je in een restaurant of
bar waar je bediend wordt fooi geeft. Dit is een essentieel onderdeel
van het inkomen van de mensen die in de horeca werkzaam zijn. Een
normale fooi bedraagt tussen de 15 en 25 procent. Wie tien procent
fooi betaalt die zou weleens te maken kunnen krijgen met een
onvriendelijke serveerster. Men heeft de ervaring dat toeristen niet
altijd goed op de hoogte zijn op het gebied van fooien geven. Daarom
zie je steeds vaker op een bon al een percentage aan fooi berekend
zijn in de totaalprijs of zie je verschillende voorgerekende
suggesties voor de fooi, waarbij er voor verschillende percentages
aangegeven staat welk bedrag de fooi zou zijn.
Ontbijten
Op het gebied van ontbijt is in New York City bijna alles te krijgen,
behalve de oer-Hollandse boterham met chocoladevlokken. Verder kun je
als ontbijt allerlei broodjes, wraps, koeken, cakes, muffins, fruit,
pannenkoeken, warme gerechten, gebak, eieren en zo krijgen. Voor New
Yorkers en toeristen is buiten de deur ontbijten doodnormaal. Je zult
vooral op Manhattan dan ook veel plekken tegenkomen waar je kunt
ontbijten. Je kunt kiezen uit ontbijten in een bediend restaurant of
in een zelfbedieningszaak. Bij de zelfbedieningszaken heb je gerechten
die tegen een vaste prijs verkocht worden, maar zijn er vaak ook
mogelijkheden om zelf je ontbijt samen te stellen en vervolgens op
basis van gewicht te betalen. Het maakt dan niet uit of je ei, vlees
of fruit opschept, de prijs is uniform. Op veel plekken kun je je
ontbijt ook meenemen om onderweg of elders op te eten.

Leuke wijken
Er zijn op culinair gebied een aantal wijken in New York City die
serieus de moeite waard zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Hell's
Kitchen op Manhattan. Deze wijk ligt ten westen van Eighth Avenue en
omvat het gebied tussen 34th en 57th Streets. De wijk is van oorsprong
een gebied waar vooral infrastructuur te vinden is en waar de
onroerendgoed-prijzen altijd achterbleven. Tegenwoordig staat Hell's
Kitchen bekend vanwege de vele restaurants die je in het oostelijke
deel van de wijk aantreft. Met name aan 9th Avenue en West 46th Street
(Restaurant Row) tref je een grote diversiteit aan etnische keukens
aan. In Hell's Kitchen kun je onder andere Chinees, Grieks, Italiaans,
Thais, Argentijns, Turks, Indiaas, Duits en Mexicaans eten.
Liefhebbers van Aziatische keukens die kunnen in een tweetal etnische
wijken terecht. Ten eerste is er Chinatown. In deze steeds groter
groeiende Chinese wijk vind je een groot aantal Chinese restaurants.
Redelijk wat van deze eetgelegenheden bieden nog de traditionele
Chinese keuken aan. Zo hebben wij hier misschien wel de beste
Pekingeend ooit op. Als je in Chinatown wilt gaan eten laat je dan
niet verleiden door de meest fancy entree's, maar kijk vooral waar
veel Chinezen binnen zitten. Grote kans dat je dan ergens terecht komt
waar je nog authentiek Chinees eten kunt krijgen.

Een andere Aziatische wijk is Koreatown. Deze kleine Koreaanse wijk
concentreert zich op 32nd Street tussen 5th Avenue en Broadway. Dit
stuk van 32nd Street heeft dan ook de bijnaam Korea Way. Dit is een
prima plek om kennis te maken met de Koreaanse keuken. Onze aanrader
is om hier een Korean BBQ te bestellen voor het hele gezelschap. Je
krijgt dan verschillende soorten vlees die klaargemaakt worden op een
grote ronde bolle bakplaat die in het midden van de tafel staat. Bij
de heerlijk gemarineerde stukjes vlees worden verschillende
bijgerechten en sausjes geserveerd. Sommige producten herken je wel,
maar sommige totaal niet. Laat je niet afschrikken door het onbekende
en proef vooral alles! Houd er rekening mee dat het op vrijdag- en
zaterdagavond erg druk is bij de populairste Koreaanse restaurants. Ga
bijtijds eten of reken op wachttijden voordat je aan tafel kunt.

Een derde etnische wijk is Little Italy. Dit gebied is waar vroeger
vrijwel alleen maar Italiaanse immigranten woonden. Tegenwoordig
bestaat de wijk nog wel, maar is het echt Italiaanse karakter een stuk
minder dan voorheen. Wat gebleven is, is de grote hoeveelheid
Italiaanse restaurants die je hier ziet. Wie van Italiaans eten houdt
die heeft de restaurants hier voor het uitzoeken. Wie op zoek is naar
authentiek Italiaans eten die heeft het hier wat moeilijker. Het
aantal restaurants waar je nog te maken hebt met Italiaanse koks en
bediening is sterk gereduceerd. Veel gerechten zijn aangepast aan de
smaak van Amerikanen en toeristen. De restaurants van Little Italy
concentreren zich op Mulberry Street, tussen Canal Street en Houston
Street.

Lokale specialiteiten
Stel je bent in New York City, wat kun je dan aan lokale
specialiteiten eten? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:
• Hoewel een pizza een Italiaans gerecht is, wordt de pizza ook als
iets typisch New York's gezien. Veel pizzabakkers en restaurants
strijden dan ook om de titel van beste pizzamaker van New York City.
Lombardi's, die de eer heeft de oudste pizza van New York te zijn,
heeft de naam ook de beste te zijn. De echte pizzaliefhebbers zijn het
hier niet mee eens en hebben andere plekken die als favoriet aangeduid
worden om pizza te eten zoals John’s Pizzeria of Bleecker Street, NY
Pizza Suprema, Di Fari en Totonno's. Brooklyn staat tegenwoordig
overigens hoger aangeschreven als pizza-walhalla dan Manhattan.
• Hamburgers zijn zo Amerikaans als wat. Niet voor niets dat je in New
York City op heel veel plekken een prima hamburger kunt eten. Behalve
de classic hamburgers (met sla, tomaat, ketchup, ui en pickles) kun je
oneindig veel varianten eten in New York City. Veel plekken hebben een
zogenaamde 'signature burger', wat een eigen variant is op broodje
hamburger.
• Pulled pork, een gerecht dat ook een duidelijke opmars kent in
West-Europa, is een van oorsprong Amerikaans gerecht dat zich
inmiddels diep geworteld heeft in de culinaire wereld van New York
City
• Als je door New York loopt dan zul je ongetwijfeld de vele
hotdogstands zien. De hotdog is een gekookt worstje op een broodje,
aangevuld met toppings. Oorspronkelijk komt de worst uit Duitsland,
maar de hotdog is in de Verenigde Staten populair gemaakt. In de
verschillende staten eet je verschillende varianten op dit gerecht. In
New York komt het worstje normaal gesproken uit het vocht en wordt
niet gegrild. Op het broodje hotdog worden met name zuurkool en
mosterd gedaan, eventueel aangevuld met zoete uien en tomatenketchup.
• Wie niet op calorieën let die kan een New York Cheesecake als desert
bestellen. Deze taart is een variant op wat we in Nederland als
kwarktaart kennen. De New Yorkse variant is steviger, vetter en
calorierijker. New York Cheesecake wordt vaak afgewerkt met rode
vruchten zoals aardbei of een bosvruchtenmix.
Koffie
Goede koffie is iets wat je helaas in New York City niet op elke hoek
van de straat tegenkomt. De kwaliteit van de koffie, espresso en
cappuccino in een gemiddelde horecazaak ligt vaak lager dan wat je in
Europa proeft. Te warm, te zuur, te bitter, te slap…. we hebben het
allemaal op in NYC. Het aantal echte koffiezaken is in de toeristische
wijken op Manhattan helaas een stuk minder geworden de afgelopen
jaren. Koffie wordt vooral aangeboden door ketens zoals Starbucks.
Voor wie dat goede koffie vindt is er geen probleem. Wie echter net
als ons vindt dat Starbucks een matige bak espresso biedt voor teveel
geld die heeft wat meer moeite om een goed kopje espresso of andere
koffie te kopen in New York.

Gratis refills
Ga je in een restaurant of diner frisdrank drinken, weet dan dat je
gedurende de maaltijd vrijwel altijd recht hebt op gratis navullingen.
Deze 'free refills' staan vaak ergens als dusdanig op de menukaart
aangegeven. Sta er dan ook niet van te kijken als een serveerster je
lege of bijna lege glas wegneemt om kort daarna ongevraagd weer een
vol glas weg te zetten.
Kraanwater
Wil je water bij je maaltijd? Bestel dan 'tap water'. Dit is op de
meeste plekken gratis en men staat er niet van te kijken als je
daarnaast geen betaald drankje bestelt. Het kraanwater in New York
City is van uitstekende kwaliteit en goed van smaak. Sommige
restaurants weigeren om kraanwater te serveren en bieden de optie aan
om tegen betaling bronwater uit flessen te serveren. Er zijn ook
enkele gevallen bekend van horecagelegenheden die 'tap water' gewoon
op de rekening plaatsen.
Meer New York?
New York City bezienswaardigheden top 10
New York City informatie
New York City informatie
New York
voor beginners
New York City weer & klimaat
|